By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Argument-MKArgument-MK
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Reading: Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një shije krejtësisht të re për të cilën nuk dinim më parë
Share
Notification Show More
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Argument-MKArgument-MK
  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Argument-MK > Blog > Shëndetësi > Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një shije krejtësisht të re për të cilën nuk dinim më parë
Shëndetësi

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një shije krejtësisht të re për të cilën nuk dinim më parë

admin
Last updated: 07/02/2024 08:18
By admin 3 Min Read
Share
SHARE

Shkenca njeh ekzistencën e pesë shijeve themelore të njeriut: të ëmbël, të thartë, të kripur, të hidhur dhe joshëse (të shijshme, të njelmët)

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se një shije e re e lidhur me klorurin e amonit duhet t’i shtohet kësaj liste, e zbuluar nga një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Kalifornisë Jugore (USC) dhe Universiteti i Kolorados në SHBA.

Kloruri i amonit, kur bie në kontakt me shqisën e shijes së njeriut, shkakton një ndjesi unike, e përshkruar si një përzierje e hidhësisë, kripës dhe një nuancë aciditeti.

Ndërsa reagimet e kafshëve ndaj kësaj përbërjeje janë studiuar gjerësisht, përgjigjja e saktë e sythave të shijes njerëzore ka mbetur objekt i analizave të kufizuara shkencore, shkruan Science Alert, përcjell Telegrafi.

Aplikim i gjerë

Kloruri i amonit përdoret në ilaçe, plehra, dhe përdoret gjithashtu për të rritur freskinë e ushqimeve krokante në disa rajone aziatike. Në Evropë, përdoret si kripë për të shijuar ëmbëlsirat e ngjyrave të errëta.

Nëse jetoni në një vend skandinav, do të njiheni me shijen dhe madje mund ta pëlqeni atë, vëren neuroshkencëtarja e USC-së, Emily Liman.

Është një proteinë kryesore

Studimi i ri, i cili u botua në revistën Nature Communications, zgjeron rezultatet e kërkimeve të mëparshme mbi proteinën otopterin1 (OTOP1), që sqaroi rolin e saj në zbulimin e shijes së thartë dhe efektin e saj në nivelet e acidit qelizor. Një studim i ri ka zbuluar se si OTOP1 reagon ndaj klorurit të amonit.

- Advertisement -
Ad imageAd image

Kur qelizat njerëzore të kultivuara u ekspozuan veçmas ndaj shijes së thartë dhe klorurit të amonit, receptori OTOP1 tregoi përgjigje të ngjashme ndaj të dy stimujve. Në studimet e kafshëve, minjtë pa gjenin OTOP1 treguan indiferencë ndaj ushqimit që përmban klorur amoniumi, ndërsa ata me gjenin e shmangën atë në mënyrë aktive.

Kjo rrugë aktivizimi e pazbuluar më parë lë të kuptohet për përfshirjen e mundshme të një shije të gjashtë në listë, megjithëse kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për konfirmimin përfundimtar dhe njohjen zyrtare.

Në kërkimet e ardhshme, shkencëtarët duan të studiojnë përgjigjen e receptorit OTOP1 ndaj klorurit të amonit në më shumë thellësi dhe të vlerësojnë variacionet e mundshme në atë përgjigje midis specieve të ndryshme. Është e rëndësishme të theksohet se kafshë të ndryshme reagojnë ndryshe ndaj klorurit të amonit.

- Advertisement -
Ad imageAd image

Edhe krimbi i zakonshëm, Caenorhabditis elegans, mund ta njohë atë shije dhe të shmangë disa ushqime të mundshme për shkak të saj. Ka të ngjarë që evolucioni natyror na ka kushtëzuar të qëndrojmë larg substancave që stimulojnë këtë shije për shkak të toksicitetit të tyre të mundshëm, megjithëse njerëzit janë përshtatur t’i konsumojnë ato në sasi të kufizuar.

Amoniumi është disi toksik, kështu që ka kuptim që ne kemi evoluar mekanizmat e shijes për ta zbuluar atë, shpjegon Liman. 

You Might Also Like

Mosngrënia e vakteve si ndikon në organizëm?

Kanella bën mrekulli ndaj shumë sëmundjeve

Tharja e rrobave në shtëpi, e dëmshme për shëndetin

Këto ushqime përmirësojnë shëndetin e duhanpirësve

Sa sheqer duhet t’i hidhni kafes, kujdesi që duhet të tregoni

Share This Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
Previous Article Mishi i pulës me spinaq i bërë në role
Next Article Van Persie vendosi ta tregoi publikisht arsyen e vërtetë të largimit nga Arsenali dhe bashkimit me Man United

Stay Connected

FacebookLike
TwitterFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

Kasami merrë mbështetje në Malësinë e Tetovës, premton më shumë projekte se deri tani
Maqedoni
Menduh Thaçi mobilizon strukturat e PDSH-së në Zhelinë: Koha është për veprim dhe unitet!
Maqedoni
Elmazi: VLEN tregoi sot unitetin shqiptar, jemi krah për krah për Sarajin!
Maqedoni
Kandidati i VLEN për Tearcë, Daut Memishi takon partinë turke TDP dhe deputetin Bejxhan Iljazin: Më 19 tetor vjen ndryshimi
Maqedoni

Ndalohet ribotimi i përmbajtjes (lajmeve dhe të gjitha shkrimeve të tjera) pa lejen me shkrim të portalit “Argument”.

Quick Link

  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

© 2024 ArgumentMK - . All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?