By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Argument-MKArgument-MK
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Reading: A ishin kuzhinierë të mirë njerëzit e shpellave?
Share
Notification Show More
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Argument-MKArgument-MK
  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Argument-MK > Blog > Kuriozitete > A ishin kuzhinierë të mirë njerëzit e shpellave?
Kuriozitete

A ishin kuzhinierë të mirë njerëzit e shpellave?

admin
Last updated: 18/01/2025 18:10
By admin 2 Min Read
Share
Neanderthal or Homo Sapiens Family Cooking Animal Meat over Bonfire and then Eating it. Tribe of Prehistoric Hunter-Gatherers Wearing Animal Skins Grilling and Eating Meat in Cave at Night
SHARE

Një studim i ri sugjeron se neandertalët ishin kuzhinierë të sofistikuar dhe të aftë. Ndërsa kërkimet e mëparshme theksuan gjuetinë e tyre të kafshëve të mëdha, studimet e fundit arkeologjike zbulojnë se ata hanin për darkë edhe zogj të vegjël, shkruan Talker news.

Shkencëtarët spanjollë përsëritën metodat e lashta të therjes për të kuptuar gatimet e neandertalit. Ata zbuluan se përdorimi i majave të strallit kërkon saktësi dhe përpjekje, duke ofruar njohuri në përpunimin e ushqimit dhe strategjitë e tyre të mbijetesës.

Studimi, i botuar në “Frontiers in Environmental Archaeology”, përfshinte përgatitjen e ushqimit siç duhet të bënin neandertalët. Studiuesit mblodhën pesë zogj të egër që kishin ngordhur natyrshëm dhe zgjodhën metoda gatimi bazuar në provat arkeologjike. Zogjve u hiqnin pendët me dorë, disa thereshin të gjallë dhe të tjerë piqeshin mbi qymyr të nxehtë para se të thereshin.

Pjekja e zogjve e bënte më të lehtë therjen, duke marrë më pak se 10 minuta. Ekipi më pas ekzaminoi kockat për shenja të prera, thyerje dhe djegie, duke zbuluar se pjekja i bënte kockat të brishta dhe shpesh të djegura.

Autorja kryesore dr. Mariana Nabais theksoi sfidat praktike dhe lidhjen praktike me jetën e përditshme të neandertalit. Studimi thekson nevojën për kërkime të mëtejshme për të kuptuar më mirë dietat e neandertalit, duke përfshirë një shumëllojshmëri më të gjerë të gjahut të vogël.

Dr. Nabais shtoi se madhësia e vogël e mostrës dhe kushtet eksperimentale nuk mund të imitonin plotësisht jetën e neandertalit, duke sugjeruar kërkime më të gjera me specie dhe kushte të ndryshme.

You Might Also Like

Menstruacionet dhe depresioni: një lidhje e padukshme, por reale

11 arsye pse nuk po rriteni në detyrë

Si ta mbashë punën, 5 rregulla

Gabimet që i bëni gjatë punësimit

6 mësime të rëndësishme që duhet t’ua mësoni fëmijëve

Share This Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
Previous Article 50 lëndë për praktika të padrejta tregtare
Next Article Bayerni vazhdon me fitore në Bundesliga, Goretzka tregon klasin e tij

Stay Connected

FacebookLike
TwitterFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

Kasami merrë mbështetje në Malësinë e Tetovës, premton më shumë projekte se deri tani
Maqedoni
Menduh Thaçi mobilizon strukturat e PDSH-së në Zhelinë: Koha është për veprim dhe unitet!
Maqedoni
Elmazi: VLEN tregoi sot unitetin shqiptar, jemi krah për krah për Sarajin!
Maqedoni
Kandidati i VLEN për Tearcë, Daut Memishi takon partinë turke TDP dhe deputetin Bejxhan Iljazin: Më 19 tetor vjen ndryshimi
Maqedoni

Ndalohet ribotimi i përmbajtjes (lajmeve dhe të gjitha shkrimeve të tjera) pa lejen me shkrim të portalit “Argument”.

Quick Link

  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

© 2024 ArgumentMK - . All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?