By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Argument-MKArgument-MK
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Reading: Konsumi i lakrave i sjell të mira shëndetit, këto janë disa prej dobive
Share
Notification Show More
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Argument-MKArgument-MK
  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Argument-MK > Blog > Kuriozitete > Konsumi i lakrave i sjell të mira shëndetit, këto janë disa prej dobive
Kuriozitete

Konsumi i lakrave i sjell të mira shëndetit, këto janë disa prej dobive

admin
Last updated: 03/02/2025 19:48
By admin 7 Min Read
Share
SHARE

Lakrat e Brukselit i përkasin familjes brassicaceae, njësoj si zarzavatet e mustardës dhe lulelakra.

Mund të duken si lakra të vockla, por vlera ushqyese e tyre është me të vërtetë e lartë. Ofron mijëra fibra, antioksidantë, yndyrna omega-3, vitaminë K, vitaminë C dhe lëndë ushqyese të tjera të shkëlqyera.

Sipas hulumtimeve mund të ju ndihmojë të trajtoni dhe parandaloni kapsllëkun, sëmundjet e zemrës, diabetin dhe madje edhe kancerin.

Ne ju japim dhjetë arsye të shkëlqyera për të ngrënë lakër të Brukselit më shpesh.

Vlerë e madhe ushqyese

Lakrat e Brukselit janë të pasura me fibra, vitamina dhe minerale. Vitamina K është e rëndësishme për kockat dhe mpiksjen e gjakut. Vitamina C është një antioksidant i fortë që përmirëson thithjen e hekurit dhe gjithashtu optimon reagimin tuaj imunitar dhe riparimin e indeve.

Lehtë për t’u shtuar në një dietë

Ju mund t’i hani ato si pjatë anësore. Mund t’i piqni, tiganisni, pjekni ose t’i zieni. Pritini skajet e lakërave tuaja në Bruksel dhe sezoni me kripë dhe piper të zi.

Vitamina C

- Advertisement -
Ad imageAd image

Një shërbim prej 78 gramësh i kësaj perime kryqëzuese siguron 81% të kërkesave tuaja ditore për vitaminë C. Trupit tuaj i duhet kjo vitaminë për të riparuar dhe rritur indet.

Inflamacioni

Inflamacioni kronik shkakton zhvillimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe diabetit. Studiuesit kanë zbuluar që filizat e lakrës përmbajnë një përbërës që zvogëlon inflamacionin.

- Advertisement -
Ad imageAd image

Acidet yndyrore ALA Omega-3

Ata që nuk hanë ushqim deti ose peshk nuk marrin mjaft yndyrna omega-3. Ushqimet bimore përmbajnë acid alfa-linoleik (ALA), një lloj yndyrna omega-3 që përdoret më pak në mënyrë efikase në trup kur krahasohet me yndyrnat omega-3 nga ushqimet e detit dhe peshqit.

Lakrat e Brukselit janë një nga burimet më të mira bimore të yndyrave omega-3. Një shërbim prej 78 gramësh ka 135 mg ALA. Acidet yndyrore omega-3 zvogëlojnë trigliceridet në gjak, rezistencën ndaj insulinës dhe inflamacionin, dhe gjithashtu rënie të ngadaltë njohëse.Lakrat e Brukselit i përkasin familjes brassicaceae, njësoj si zarzavatet e mustardës dhe lulelakra.

Mund të duken si lakra të vockla, por vlera ushqyese e tyre është me të vërtetë e lartë. Ofron mijëra fibra, antioksidantë, yndyrna omega-3, vitaminë K, vitaminë C dhe lëndë ushqyese të tjera të shkëlqyera.

Sipas hulumtimeve mund të ju ndihmojë të trajtoni dhe parandaloni kapsllëkun, sëmundjet e zemrës, diabetin dhe madje edhe kancerin.

Ne ju japim dhjetë arsye të shkëlqyera për të ngrënë lakër të Brukselit më shpesh.

Vlerë e madhe ushqyese

Lakrat e Brukselit janë të pasura me fibra, vitamina dhe minerale. Vitamina K është e rëndësishme për kockat dhe mpiksjen e gjakut. Vitamina C është një antioksidant i fortë që përmirëson thithjen e hekurit dhe gjithashtu optimon reagimin tuaj imunitar dhe riparimin e indeve.

Lehtë për t’u shtuar në një dietë

Ju mund t’i hani ato si pjatë anësore. Mund t’i piqni, tiganisni, pjekni ose t’i zieni. Pritini skajet e lakërave tuaja në Bruksel dhe sezoni me kripë dhe piper të zi.

Vitamina C

Një shërbim prej 78 gramësh i kësaj perime kryqëzuese siguron 81% të kërkesave tuaja ditore për vitaminë C. Trupit tuaj i duhet kjo vitaminë për të riparuar dhe rritur indet.

Inflamacioni

Inflamacioni kronik shkakton zhvillimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe diabetit. Studiuesit kanë zbuluar që filizat e lakrës përmbajnë një përbërës që zvogëlon inflamacionin.

Acidet yndyrore ALA Omega-3

Ata që nuk hanë ushqim deti ose peshk nuk marrin mjaft yndyrna omega-3. Ushqimet bimore përmbajnë acid alfa-linoleik (ALA), një lloj yndyrna omega-3 që përdoret më pak në mënyrë efikase në trup kur krahasohet me yndyrnat omega-3 nga ushqimet e detit dhe peshqit.

Lakrat e Brukselit janë një nga burimet më të mira bimore të yndyrave omega-3. Një shërbim prej 78 gramësh ka 135 mg ALA. Acidet yndyrore omega-3 zvogëlojnë trigliceridet në gjak, rezistencën ndaj insulinës dhe inflamacionin, dhe gjithashtu rënie të ngadaltë njohëse.

Sheqeri i gjakut

Lakrat e Brukselit rregullojnë sheqerin në gjak, dhe mund të ulin rrezikun për diabet. Fibra në këtë vegje ka fuqinë për të normalizuar sheqerin në gjak.

Fibra lëviz ngadalë në zorrë, dhe është e pangjyrë, do të thotë se ngadalëson thithjen e sheqerit në gjak. Acidi alfa-lipoik është një antioksidant që ndikon në insulinë dhe sheqerin në gjak.

Vitamina K

Një shërbim 78 gramë i filizave të Brukselit siguron 137 përqind të nevojave ditore të vitaminës K. Vitamina K ka një rol të rëndësishëm në koagulimin dhe gjithashtu promovon rritjen e kockave.

Kjo vitaminë parandalon osteoporozën, dhe shtesat e saj forcojnë kockat dhe ulin rrezikun e frakturës së kockave në gratë pas menopauzës.

Fibra

Një shërbim 78 gram i filizit të Brukselit ofron 2 gramë fibra, dhe kjo është deri në tetë për qind të kërkesave tuaja ditore për fibra. Fibra lehtëson kapsllëkun, përmirëson qëndrueshmërinë e jashtëqitjes dhe lehtëson kalimin.

Kanceri

Antioksidantët në filizin e Brukselit parandalojnë disa lloje të kancerit, shkruan Helath and Helathy Post. Një studim i vitit 2008 zbuloi se kjo vegël mbron nga kancerogjenët dhe parandalon dëmtimin oksidues të qelizave.

Një tjetër studim i ngjashëm tregoi se filizat e Brukselit rritin sasinë e enzimave detox me 15-30 për qind. Kjo mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit kolorektal.

Antioksidantë

Antioksidantët zvogëlojnë stresin oksidativ me 28 për qind. Kaempferol është antioksiduesi kryesor, dhe ofron shumë përfitime shëndetësore. Studimet e tubave të provës kanë treguar se ky antioksidant pengon rritjen e kancerit, rrit shëndetin e zemrës dhe zvogëlon inflamacionin.

You Might Also Like

Këto 6 lëvizje duarsh mund t’ju bëjnë të dukeni më të fuqishëm

“Njeriu pemë” rikthehet në spital, ka nevojë për operacione shtesë

Menstruacionet dhe depresioni: një lidhje e padukshme, por reale

11 arsye pse nuk po rriteni në detyrë

Si ta mbashë punën, 5 rregulla

Share This Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
Previous Article Dhimbjet e gjurit/ Pse shkaktohen dhe mënyra e duhur e trajtimit në shtëpi
Next Article Zëvendësministri i Arsimit dhe Shkencës Lulzim Aliu e vizitoi Universitetin e Tetovës

Stay Connected

FacebookLike
TwitterFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

UÇK braktis BDI-AKI, Hazbi Lika dhe Gëzim Ostreni shihen përkrah VLEN!
Maqedoni TOP LAJM
BE mbështet kufizimin e aksesit në rrjete sociale për të miturit, a duhet të praktikohet edhe tek ne?
Bota Maqedoni TOP LAJM
Aksion i madh policor në Rashçe, kapet sasi e madhe e armatimit dhe municionit
Maqedoni
VLEN reagon ndaj Ahmetit: Ne jemi e sotmja, BDI e djeshmja
Maqedoni

Ndalohet ribotimi i përmbajtjes (lajmeve dhe të gjitha shkrimeve të tjera) pa lejen me shkrim të portalit “Argument”.

Quick Link

  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

© 2024 ArgumentMK - . All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?