By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Argument-MKArgument-MK
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Reading: Si ndikon sheqeri në lëkurën tonë – këto janë pesë efekte anësore
Share
Notification Show More
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Argument-MKArgument-MK
  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Argument-MK > Blog > Kuriozitete > Si ndikon sheqeri në lëkurën tonë – këto janë pesë efekte anësore
Kuriozitete

Si ndikon sheqeri në lëkurën tonë – këto janë pesë efekte anësore

admin
Last updated: 26/01/2025 16:31
By admin 4 Min Read
Share
SHARE

Për shumë prej nesh, sheqeri është një dobësi. Pavarësisht nëse është një copë çokollatë, tortë, apo thjesht një kafshatë e diçkaje të ëmbël, është e vështirë të injorosh këtë dëshirë. Ndërsa kënaqja me ëmbëlsirat mund të duket e mirë dhe e shijshme për momentin, është e dëmshme për njerëzit me diabet ose probleme me zemrën. Dhe jo vetëm kaq, sheqeri i tepërt mund të ketë një efekt të dëmshëm në lëkurën tonë. I njëjti sheqer që ne shijojmë aq shumë mund të shkaktojë akne, të përshpejtojë plakjen dhe madje të dëmtojë shtresën mbrojtëse të strukturës së lëkurës sonë.

Cilat janë efektet anësore:

Përshpejton plakjen

Lidhja mes sheqerit dhe shëndetit të lëkurës tregon se sheqeri mund të shkaktojë plakje të parakohshme të lëkurës. Sheqeri kontribuon në një proces të njohur si glikacion, ku molekulat e sheqerit lidhen me proteina si kolagjeni dhe elastina. Këto proteina janë përgjegjëse për ruajtjen e lëkurës së fortë, të re dhe elastike. Ndërsa ndodh glikacioni, këto proteina dëmtohen, duke çuar në vija të holla, rrudha dhe lëkura të varura.

Kontribuon në aknet

Sheqeri dhe shëndeti i lëkurës janë gjithashtu të lidhura kur bëhet fjalë për aknet. Ngrënia e shumë sheqerit shkakton rritje të niveleve të insulinës, të cilat mund të rrisin prodhimin e yndyrës në lëkurë. Ato mund të bllokojnë poret dhe të kontribuojnë në shfaqjen e akneve.

Dëmtimet e kolagjenit dhe elastinës

Sheqeri dhe shëndeti i lëkurës lidhen më tej nëpërmjet efektit të sheqerit në kolagjen dhe elastinë. Ata janë përgjegjës për lëkurën e lëmuar dhe elastike. Kur sheqeri konsumohet në sasi të mëdha, ai lidhet me këto qime, duke i dobësuar ato dhe me kalimin e kohës e bën lëkurën më të prirur ndaj rrudhave, rënies dhe tharjes.

E përkeqëson psoriazën

- Advertisement -
Ad imageAd image

Një tjetër efekt anësor është psoriasis. Është një gjendje autoimune që shkakton njolla të kuqe, me luspa të lëkurës që shpesh çojnë në pllakëza dhe lëkurë. Hulumtimet kanë treguar se sheqeri mund të përkeqësojë simptomat e psoriasis duke shkaktuar inflamacion në trup, duke rritur potencialisht rrezikun e një shpërthimi serioz.
Rrit inflamacionin e lëkurës

Ky është një nga efektet anësore më të zakonshme të sheqerit dhe nxit inflamacionin në të gjithë trupin, dhe lëkura nuk bën përjashtim. Nivelet e ngritura të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë lirimin e citokineve pro-inflamatore, të cilat mund të çojnë në sëmundje të lëkurës si ekzema, rosacea dhe skuqje ose ënjtje të përgjithshme. Ky inflamacion i vazhdueshëm mund të komprometojë gjithashtu procesin e shërimit të lëkurës, duke çuar në periudha më të gjata të rikuperimit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që sheqernat e shtuara – që gjenden në ushqime, pije dhe madje edhe burime natyrore si mjalti dhe lëngjet e frutave – të kufizohen në jo më shumë se 10 për qind të kalorive ditore. Për një shëndet optimal, ai sugjeron një reduktim të mëtejshëm në rreth 5 për qind të marrjes totale ditore.

- Advertisement -
Ad imageAd image

Shoqata Amerikane e Zemrës vendos udhëzime specifike, duke i këshilluar gratë të konsumojnë jo më shumë se 100 kalori nga sheqernat e shtuara (rreth 6 lugë çaji) dhe burrat të konsumojnë jo më shumë se 150 kalori (rreth 9 lugë çaji) në ditë. Megjithatë, shumë njerëz i kalojnë këto kufij, duke kontribuar në probleme shëndetësore si obeziteti, diabeti dhe sëmundjet e zemrës. Reduktimi i marrjes së sheqerit është thelbësor për të ruajtur shëndetin afatgjatë dhe për të parandaluar sëmundjet kronike.

You Might Also Like

Menstruacionet dhe depresioni: një lidhje e padukshme, por reale

11 arsye pse nuk po rriteni në detyrë

Si ta mbashë punën, 5 rregulla

Gabimet që i bëni gjatë punësimit

6 mësime të rëndësishme që duhet t’ua mësoni fëmijëve

Share This Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
Previous Article Paralajmërim i FBI-së: Emailet me këto dy fjalë janë një mashtrim
Next Article Grenell për Serbinë: Ne nuk mbështesim kapjen e dhunshme të institucioneve

Stay Connected

FacebookLike
TwitterFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

Kasami merrë mbështetje në Malësinë e Tetovës, premton më shumë projekte se deri tani
Maqedoni
Menduh Thaçi mobilizon strukturat e PDSH-së në Zhelinë: Koha është për veprim dhe unitet!
Maqedoni
Elmazi: VLEN tregoi sot unitetin shqiptar, jemi krah për krah për Sarajin!
Maqedoni
Kandidati i VLEN për Tearcë, Daut Memishi takon partinë turke TDP dhe deputetin Bejxhan Iljazin: Më 19 tetor vjen ndryshimi
Maqedoni

Ndalohet ribotimi i përmbajtjes (lajmeve dhe të gjitha shkrimeve të tjera) pa lejen me shkrim të portalit “Argument”.

Quick Link

  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

© 2024 ArgumentMK - . All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?