By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Argument-MKArgument-MK
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Reading: Ushqimet e përpunuara shtojnë me 10 për qind rrezikun e vdekjes
Share
Notification Show More
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Argument-MKArgument-MK
  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar
  • Balllina
  • Maqedoni
  • Shqipëri
  • Ekonomi
  • Bota
  • Analiza
  • Kronika
  • Showbizz
  • Sport
  • + Më tepër
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Argument-MK > Blog > Shëndetësi > Ushqimet e përpunuara shtojnë me 10 për qind rrezikun e vdekjes
Shëndetësi

Ushqimet e përpunuara shtojnë me 10 për qind rrezikun e vdekjes

admin
Last updated: 18/04/2024 08:17
By admin 2 Min Read
Share
SHARE

Një studim i madh sapo ka gjetur një lidhje midis ngrënies së ushqimeve ultra të përpunuara – si ushqimet me mikrovalë, picat, hamburgerët dhe patatet e skuqura – dhe duke vdekjes në moshë më të hershme

Hulumtimi nga Franca, i botuar në revistën “JAMA Internal Medicine”, përfshinte monitorimin e dietave të 44,000 njerëzve në periudhën e viteve 2009-2017. Rezultatet treguan se njerëzit u përballën me një rrezik 14% më të lartë të vdekjes së hershme me çdo 10% shtesë të ushqimeve të përpunuara.

Pjesa më e madhe e pjesëmarrësve ishin mbi moshën 45 vjeç dhe shumica ishin femra. Çdo gjashtë muaj iu kërkua të plotësonin sondazhet për gjithçka që konsumonin në 24 orë. Pas shtatë viteve ndjekjeje, 602 njerëz kishin vdekur – 219 nga kanceri dhe 34 nga sëmundjet kardiovaskulare.

“Një rritje në konsumimin e ushqimeve ultra të përpunuara duket të jetë e lidhur me një rrezik të përgjithshëm të vdekshmërisë në mesin e kësaj popullate të rritur,” shkroi hulumtuesit në përfundimin e tyre.

Rezultatet mund të jenë të pasakta. Por studimet vëzhguese janë opsioni i vetëm kur bëhet fjalë për vlerësimin e ndikimit të dallimeve ushqimore, sepse do të ishte joetike të kërkohej nga një grup njerëzish të hanin vetëm ushqime të përpunuara, të cilat janë të pasura me yndyrë dhe kripë. 

You Might Also Like

Mosngrënia e vakteve si ndikon në organizëm?

Kanella bën mrekulli ndaj shumë sëmundjeve

Tharja e rrobave në shtëpi, e dëmshme për shëndetin

Këto ushqime përmirësojnë shëndetin e duhanpirësve

Sa sheqer duhet t’i hidhni kafes, kujdesi që duhet të tregoni

Share This Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
Previous Article Metoda për të kaluar më lehtë krizën e migrenës
Next Article Trajtimet që ndihmojnë për një lëkurë dhe flokë të shëndetshme

Stay Connected

FacebookLike
TwitterFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

Kasami merrë mbështetje në Malësinë e Tetovës, premton më shumë projekte se deri tani
Maqedoni
Menduh Thaçi mobilizon strukturat e PDSH-së në Zhelinë: Koha është për veprim dhe unitet!
Maqedoni
Elmazi: VLEN tregoi sot unitetin shqiptar, jemi krah për krah për Sarajin!
Maqedoni
Kandidati i VLEN për Tearcë, Daut Memishi takon partinë turke TDP dhe deputetin Bejxhan Iljazin: Më 19 tetor vjen ndryshimi
Maqedoni

Ndalohet ribotimi i përmbajtjes (lajmeve dhe të gjitha shkrimeve të tjera) pa lejen me shkrim të portalit “Argument”.

Quick Link

  • Editorial
  • Analiza
  • Rekomanduar

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

© 2024 ArgumentMK - . All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?